O nás
Naše filozofie
Pěstitelská pálenice Penzinger je menší rodinná pálenice nacházející se v malebném městečku Oslavany. Naším cílem je vytvářet ty nejchutnější pálenky, proto si dáváme záležet na celém procesu destilace.
Už se Vám někdy stalo, že jste si domů donesli pálenku, která neodpovídala Vašim představám? Váš kvas byl smíchán s jiným, pálenky bylo ve výsledku méně, než by odpovídalo množství kvasu, obsluha pálenice nevyhověla Vašim požadavkům na to, jak má být kvas zpracován, celý proces pálení jste nemohli sledovat… Tyto zkušenosti a mnohé další nás vedly k myšlence založit vlastní pálenici. Pálenici, která bude dbát na to, aby práce žádného pěstitele nepřišla vniveč. Věříme tedy, že základním právem každého zákazníka je možnost ohlídat si celý průběh pálení, a tak pro Vás máme připraveno posezení hned v blízkosti kotle. Kvasy různých pěstitelů zásadně nemícháme. Zákazníkům se snažíme vyjít maximálně vstříc, aby byli spokojeni.
V naší pálenici uvítáme i ty, kteří by se před vypálením vlastního kvasu rádi přesvědčili, že naši práci děláme správně a zodpovědně. Pokud byste o návštěvu měli zájem, neváhejte a kontaktujte nás, domluvíme se, kdy je to možné.
Historie
Protože máme rádi kvalitu a důslednost, byly téměř všechny práce na výstavbě provedeny naší rodinou. Vybudování pálenice do dnešní podoby trvalo více než 3 roky. Průběh budování Oslavanské pálenice Penzinger můžete vidět na fotografiích.
O technologii
Pro dosažení těch nejlepších výsledků využíváme jednokotlovou technologii pálenice o objemu kotle 200 litrů. Abychom zjednodušili nakládání s kvasem, využíváme podtlakové nasávání kvasu do předlohové nádoby. V předlohové nádobě vyhřívané odpadním teplem dochází k předehřevu kvasu, čímž je výrazně zkrácena doba potřebná pro následný ohřev v kotli. Kotel je dvouplášťový, plynem vytápěný, s vodním mezipláštěm, který zaručuje plynulý proces pálení s pomalou změnou teploty a zároveň brání připálení kvasu. Stavíme na tradičních hodnotách, a proto je kotel i destilační trojstupňová kolona z mědi, chladič pak z nerezu. Destilační kolona s možností vyřazení jednotlivých stupňů umožňuje vydestilovat Váš kvas se zachováním výrazného aroma a současně regulaci výsledné lihovitosti pálenky/destilátu. Nezbytnou součástí každé destilační aparatury je i chladič. Abychom nezkazili to, co jsme pracně vydestilovali, využíváme celonerezový chladič s automatickou regulací teploty chladící vody. Další nutnou komponentou je epruveta s lihoměrem, na kterém je sledována aktuální lihovitost pálenky/destilátu. Posledním článkem naší technologie je lihové měřidlo typu ZEHR. Lihové měřidlo je bubnového typu se čtyřmi komorami, každá o objemu 1 litr. Princip funkce lihového měřidla je také hlavní překážkou pro zpracování malých množství kvasu. V lihovém měřidle je vždy jedna komora naplněna 1 l pálenky, jedna komora vyprazdňována, jedna komora prázdná a jedna komora plněna novou pálenkou. Z každé komory je v lihovém měřidle odebírán vzorek 1 ml, který slouží pro kontrolu celním úřadem. Nejnepříjemnější faktem je, že v lihovém měřidle je vždy “uvězněn” nejméně jeden litr pálenky. Všechna lihová měřidla v pěstitelských pálenicích jsou založena na výše uvedeném principu. A tak nám nezbývá než se se všemi jeho nevýhodami v rámci legální výroby pálenky smířit. Velmi rádi Vám princip chodu a význam jednotlivých součástí technologie při Vaší návštěvě vysvětlíme.